sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Ei kommunikointia

Kuinka pitkälti voi kirjoittaa ilman ensimmäistäkään dialogia?
Myönnetään, että Sky on edelleen vasta alussa (editointia, editointia) ja kaikki on vielä jonkinlaista pohjustusta tarinalle. Mutta kai sinne jossain kohtaa pitäisi ilmaantua jonkinlaista kommunikointiakin?
Pitääkö sitä tunkea sinne väkisin? (Haa, meinasin sanoa alkaa tunkea). Vai odotanko rauhassa, että se tulee luontevasti itsestään? Tuleeko se luontevasti itsestään?
Dialogit eivät ole minulle olleet kovin hankalia. Kai. Olenkohan aina ohittanut ne kaikki epähuomiossa :P
Pitäisiköhän luntata jostain kaunokirjallisesta teoksesta, onko dialogittomuus kovinkin paha synti...

Ja huokaus. Taas tulee se tunne, että kirjoitan jättimäistä synopsista, tarinaa auki itselleni. Vasta. Että se todellinen kirjoittaminen häämöttää yhä kauempana.

6 kommenttia:

  1. Kyllä tekstit toimivat myös ilman suoraa dialogia..on vain vaikeampi ehkä rakentaa! Ja siis ei missään nimessä väkisin kannata tunkea dialogia. Sellainen näyttää ja kuulostaa teennäiseltä. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Helmi-Maaria! Tästä oli paljon apua, olen niin nauttinut alun tunnelmasta enkä haluaisi sitä millään rikkoa turhilla höpinöillä :)
    Niiden aika tulee kun tulee, nyt uskallan vaan antaa mennä <3

    VastaaPoista
  3. Vaikka kuinka pitkälle, ei kaikissa kirjoissa ole dialogia lainkaan... :) Itse kyllä pidän niistä, niitten avulla on helppo jotenkin kertoa asioita, mutta ei kaikki tekstit ja tyylit niitä tarvitse.

    VastaaPoista
  4. Luulen että Sky kaipaa dialogeja myöhemmin, tämä alku tuntuu kulkevan paremmin ilman -tosin tämähän on vasta ensimmäinen kirjoituskierros, epäilemättä koko homma rakenteineen tulee vielä joskus menemään uusiksi... sitten joskus vuonna 2025, mur... eilenkin oli kirjoitusaikaa, mutta oli IHAN pakko levätä hetki ja tehdä pari pienempää rästihommaa (ei-kirjoitus) pois alta.
    Voih, kunpa ei ihminen tarvitsisi unta tai lepoa, senkus pakertaisi vaan kaiken päivää ja yötä.
    Än

    VastaaPoista
  5. Minä en lue kauhean mielelläni dialogitonta kirjaa. Riippuu tietenkin aihealueesta ja toteutuksesta, mutta dialogi itsessään viittaa siihen, että tarinassa on toisiinsa vaikuttavia vastavoimia. Sen puute taas herättää kysymyksiä siitä onko tarinassa ulkoista konfliktia, vai tapahtuuko liikaa hahmojen sisällä. Se voisi myös viitata liian hitaasti käynnistyvään alkuun. En kuitenkaan haluaisi yleistää - ehkä Sky:n kohdalla on toisin?

    Sanoin nyt kärkkäästi, mutta tämä johtuu omista kokemuksistani. Dialogin puute oli aikanaan oire junnaavista tarinoista, joissa vain ihastelin hahmojen sisäisiä maailmoja. Junnaavuuden loputtua dialogikin alkoi virrata kuin itsestään.

    Toisaalta tyhjän puhuminen on aina tyhjän puhumista, eikä mihinkään ole yksinkertaista vastausta.

    VastaaPoista
  6. Vaarna, luultavasti osut ihan oikeaan -epäilen, että Skyssä on tällä hetkellä vain liian hitaasti käynnistyvä alku.
    Itsekin olen yleensä ollut enemmän dialogia sisältävien kirjojen ystävä, tajunnanvirta-tekstit ovat liian vaikeaselkoisia minulle, joka haen lukemalla viihdettä.
    Ehkä minun täytyisi vaan muistaa, että tämä on ensimmäinen kirjoitus/editointikierros ja olla stressaamatta. Antaa tarinan vaan tulla dialogilla tai ilman, editointiakin teen lähinnä pysyäkseni kärryillä yksityiskohdista. Jospa tämäkin kysymys ratkeaa sitten aikanaan, toisella kirjoituskierroksella. Hope so... ;)
    Än

    VastaaPoista