keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Valinnanvaikeuksia

 Juonenkäänteet voi edetä kahdella tavalla. Vaihtoehto aassa "pommi" räjähtää lähes alussa ja vauhti kiihtyy kohti loppua, homma kaaostuu juuri ennen onnellista loppua. Vaihtoehto beessä alussa jännite kasvaa pidempään, puolivälissä poksahtaa ja sitten meno kiihtyy ennen lopun kaaosta ja onnellista loppua. 

Kumpikin toimii omalla tavallaan. Pahus, mitenkäs tämä nyt ratkaistaan?


5 kommenttia:

 1. En tiedä, kuinka tarkasti olet jo kohtauksia miettinyt, mutta minulla on auttanut paljon nyt, kun olen käyttänyt miellekarttaohjelmaa ja kirjaimellisesti kirjoittanut juonivaihtoehdot auki vaiheittain/kohtaus kohtaukselta rinnakkain ja sitten miettinyt, mikä tapahtumasarja kiinnostaa itseäni eniten. Mitä olisi mukavampaa lukea. Valitsin itse vähän vastaavanlaisessa tilanteessa vaihtoehdon, joka oli kompromissi noista kahdesta: sen sijaan, että olisin siirtänyt erään ison asian lopputohinoista suht alkuun (mitä harkitsin eniten), päädyin nyt menemään vaihtoehdolla, jossa se on puolivälin jälkeen, mutta ei vielä lopussa (yritin pitkään vääntää sitä täysin keskelle ja totesin, että halusin varsinaiselle keskikäänteelle vahvemmin painoarvoa ja tämän siirrettävän asian olevan pikemminkin kiihdyttävä tekijä). Ehkä tämän perusteella kysyisin siis myös, onko tuo käänne korvaamassa puolivälin käänteen vai haluatko pitää ne kaksi erillään?

  -Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli toisin sanoen: mikä merkitys sillä tapahtumalla olisi päähenkilölle / hänen sisäiselle kehityskaarelleen ja sitten sen perusteella valitsisin paikan. :) Tästä videosarjasta esimerkiksi on ollut mukava poimia mietteitä omiin rakennepohdintoihini: https://www.youtube.com/watch?v=o3sTkl7MUcg&list=PL30t62w5RC2tbc7AMvq8nwQ2jD1dqqBhO

   -Satu

   Poista
  2. Moi Satu, kiitos ajatuksista. Tuosta miellekartasta teinkin vähän omaa "karvalakkimallia" siis kynä ja paperi :D Vähän kömpelöä mutta kaikki keinot käytettävä. Ei vaan oikein tahtonut aueta silti, kun tosiaan kyseessä on sama kohtaus jonka sijaintia tarinassa mietin - sillä on siis sama vaikutus henkilön kehityskaarelle. Ehkä enemmän mietin sitä mitä se tekee tarinalle, onko parempi että homma lähtee heti alusta vauhdilla käyntiin - ja pysyykö se sitten kiinnostavana loppuun asti - vai pitääkö jännitettä kasvattaa alussa pidempään.
   Olen tässä nyt pyöritellyt oikeastaan sellaista pariin lauseeseen puristettua juonen kuvausta, siis siitä mistä oikeastaan tarinassa on kyse. Sen perusteella syntyi fiilis että iso kohtaus alussa olisi vaan hauskempi vaihtoehto. Mutta ehkä pitää vielä miettiä hetki.
   -Än

   Poista
  3. Juu, ymmärsin kyllä - tarkoitin siis sitä, että rakenteellisesti tietyillä käänteillä on tietty tarkoitus, joten sillä voi olla väliä, onko ko. kohtaus alussa oleva käänne vai lopussa vai keskellä. :) Hahmon kehityskaari muuttuu aika paljon riippuen siitä, tapahtuuko jokin muutos alussa vai keskellä vai loppupuolella. Tätä jouduin itsekin pohtimaan oman vastaavan dilemmani kanssa - jos käänne olisi ollutkin jo alkupuolella, hahmon matkakin olisi muuttunut, se mistä muutoksesta tarina lopulta kertoo. :)

   - Satu

   Poista
  4. Joo, tietty kehityskaari muuttuu. Lopputulos on sama mutta onhan se eri onko alussa vähän hitaampaa kehitystä vai edetäänkö heti vauhdilla. Ja aloin miettiä sitäkin vaihtoehtoa että isoin kohtatus olisi loppupuolella... että en tainnut päästä yhtään lähemmäs ratkaisua :D
   Än

   Poista